Полиглутамин қышқылы: жоғары тиімді ылғалдандыратын биополимер
Егер сіз тері күтіміне арналған ингредиенттер мен функционалды шикізатты зерттеп жүрсеңіз, полиглутамин қышқылының кеңінен назар аударып жатқанын байқаған боларсыз. Бірақ полиглутамин қышқылы дегеніміз не және ол неліктен заманауи косметикалық формулаларда танымал ингредиентке айналуда? Осы ферменттелген биополимер туралы көбірек білейік.
Полиглутамин қышқылы (γ-PGA) - ұзын глутамин қышқылы тізбектерінен жасалған, микробтық ашыту арқылы өндірілетін суда еритін биополимер. Ол ылғалды байланыстыру қабілеті жоғары тиімді ылғалдандырғыш және қабық түзуші агент ретінде жұмыс істейді. Ол жұмсақ, комедогенді емес және әдетте жақсы төзімді, соның ішінде жүкті әйелдер де. Төмен молекулалық салмағы бар γ-PGA фибробласт белсенділігін және терінің жаңаруын қолдайды, қартаюға қарсы және әжімге қарсы формулаларға кеңінен енгізілген. Жоғары молекулалық салмағы бар γ-PGA көбікті тұрақтандыру, ылғалдандыру және шаштың адгезиясын жақсарту үшін жақсы жұмыс істейді; ол шаш күтімі қолданбаларында статикалық тозуды азайтады және шашты жұмсартады. Сондай-ақ, зерттеулерде теріні ағарту әлеуетін көрсетеді.
Полиглутамин қышқылының негізгі функцияларының бірі - терінің ылғалдануы. Ол тері бетіндегі ылғалды тартып, сақтайды, бұл терінің тегіс және жұмсақ көрінуіне көмектеседі. Қолданғаннан кейін ол теріде жұқа, тыныс алатын қорғаныс қабықшасын түзеді, бұл трансепидермальды судың жоғалуын азайтуға көмектеседі және тұрақты ұзақ мерзімді ылғалдануды қолдайды. In-vitro және қалпына келтірілген тері моделінің зерттеулерінде полиглутамин қышқылы терінің табиғи ылғалдандыратын факторларының жиналуына ықпал етеді және тосқауылға байланысты ақуыздардың экспрессиясын қолдайды, бұл сау тері тосқауылын сақтау үшін пайдалы.
Ылғалдандыратын және тосқауылдарды қолдайтын артықшылықтарынан басқа, полиглутамин қышқылы жұмсақ және тітіркендіргіштігі аз. Ол басқа да көптеген косметикалық белсенді ингредиенттермен үйлесімді және сарысуларда, кремдерде, маскаларда және басқа да тері күтімі өнімдерінде кеңінен қолданылады. Ол құрғақ және сезімтал тері түрлеріне құрғақтыққа байланысты кедір-бұдырлықты жеңілдету үшін жақсы жұмыс істейді.
Зертханалық зерттеулер сонымен қатар полиглутамин қышқылының белгілі бір сынақ жағдайларында бос радикалдарды жою әлеуетін көрсететінін көрсетеді. Арнайы антиоксиданттардан айырмашылығы, оның негізгі артықшылығы антиоксиданттық белсенділік емес; оның қорғаныс әсері негізінен терінің ылғалдылығын тұрақтандыру және сыртқы қоршаған орта стрессінен терінің тосқауылын нығайту арқылы жүзеге асады.
Полиглутамин қышқылы биологиялық ыдырайтын және косметикалық мақсатта қолдануға қауіпсіз. Оны тиісті нормативтік шектеулер аясында тамақ және басқа да салаларда қолдануға болатынымен, оның ең көп таралған және кең таралған қолданылуы - жергілікті тері күтімі.
Қорытындылай келе, полиглутамин қышқылы - ылғалды байланыстыратын және қабық түзетін қасиеттерімен танымал ашытудан алынған биополимер. Ол терінің ылғалдылығын сақтауға, судың булануын азайтуға және терінің қорғаныс тосқауылының денсаулығын сақтауға көмектеседі, косметикалық формулалар үшін сенімді және жан-жақты ылғалдандыратын шикізат ретінде қызмет етеді.
Қосымша ақпарат алу үшін хабарласыңыз:
Аты-жөні: Лулу
Тел/whatsapp: +86 15664780978
email: lulu@lfherb.com
Жарияланған уақыты: 2026 жылғы 29 қазан

