Kojic rūgštis: gerai žinomas odos skaistinimo ingredientas
Pastaraisiais metais kosmetikos ir odos priežiūros diskusijose galbūt esate susidūrę su terminu „kojic rūgštis“. Bet kas gi yra kojic rūgštis? Kokį vaidmenį ji atlieka odos priežiūroje? Panagrinėkime šį populiarų fermentų būdu gaunamą junginį atidžiau.
Kojicinė rūgštis yra natūrali organinė medžiaga, gaminama grybelinės fermentacijos būdu, daugiausia išAspergillus oryzae, mikroorganizmas, naudojamas sakės, miso ir sojų padažo gamyboje. Jis atrodo kaip balti arba balkšvi kristaliniai milteliai ir tirpsta vandenyje. Žinoma kaip klasikinė odą skaistinanti žaliava, kojiko rūgštis daugiausia veikia slopindama tirozinazę – pagrindinį melanino sintezės fermentą. Ji chelatuoja vario jonus, reikalingus tirozinazės aktyvumui, ir lėtina melanino gamybą, padėdama pagerinti netolygų odos atspalvį. Be pigmentų slopinimo, kojiko rūgštis taip pat veikia kaip antioksidantas, neutralizuojantis žalingus laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia odos ląsteles ir spartina odos senėjimą.
Be skaistinamųjų savybių, kojic rūgštis taip pat pasižymi antioksidacinėmis ir švelniomis antibakterinėmis savybėmis. Ji padeda sumažinti oksidacinį stresą, kurį sukelia UV spinduliai ir išoriniai dirgikliai, ir malšina odos uždegimą, kuris gali sukelti použdegimines tamsias dėmes. Ji palaiko sveikesnę odos būklę ir padeda išblukinti strazdanas, saulės dėmes ir su spuogais susijusias pigmentines dėmes.
Kojic rūgštis teikia daug naudos odai. Ji skaistina veido odą, blukina tamsias dėmes ir hiperpigmentaciją, mažina strazdanų ir melazmos atsiradimą, gerina odos tolygumą, naikina laisvuosius radikalus ir ramina lengvas uždegimines reakcijas. Ji padeda atkurti skaidrią, lygaus atspalvio odą.
Nors kojic rūgštis suteikia išskirtinių kosmetinių privalumų, jos veiksmingumui gali turėti įtakos daugelis išorinių veiksnių. Aukšta temperatūra, stipri šviesa ir netinkamas pH aplinkos pH pagreitina jos oksidaciją ir skaidymąsi, o suirusi ji gali parausti arba tapti rausva. Formulių gamintojai paprastai kontroliuoja pridedamą dozę (dažniausiai ≤1 % nenuplaunamiems kosmetikos gaminiams) ir apsaugo gatavus produktus nuo šviesos ir karščio, kad išlaikytų stabilų veikimą. Kojic rūgšties žaliava gali būti naudojama įvairiose gatavose formose, įskaitant veido serumus, kremus, losjonus, valomąjį muilą ir šveičiamuosius produktus, skirtus naudoti ant odos.
Apibendrinant, kojic rūgštis yra stiprus fermentų kilmės kosmetikos aktyvus ingredientas, plačiai naudojamas odos skaistinimui. Nuo melanino gamybos blokavimo, tamsių dėmių šalinimo iki antioksidacinės ir lengvo uždegimo malšinimo – jos nauda odos priežiūrai yra plati. Tinkama formulė ir laikymas gali maksimaliai padidinti jos vertę odos skaistinimo kosmetikos projektuose.
Norėdami gauti daugiau informacijos, susisiekite:
Vardas: Cassie Huang
Tel./„WhatsApp“: +8613008408548
email: lucy@lfherb.com
Įrašo laikas: 2026 m. lapkričio 4 d.

