Кожик қышқылы: теріні ағартатын танымал ингредиент
Соңғы жылдары косметика және тері күтімі туралы талқылауларда «кожик қышқылы» терминін кездестірген боларсыз. Бірақ кожик қышқылы дегеніміз не? Ол тері күтімінде қандай рөл атқарады? Осы танымал ферменттен алынған қосылысты толығырақ қарастырайық.
Кожик қышқылы - негізінен саңырауқұлақтарды ашыту арқылы түзілетін табиғи органикалық затAspergillus oryzae, саке, мисо және соя тұздығын жасау үшін қолданылатын микроорганизм. Ол ақ немесе ақшыл кристалды ұнтақ түрінде көрінеді және суда ериді. Теріні ағартатын классикалық шикізат ретінде белгілі кожик қышқылы негізінен меланин синтезінің негізгі ферменті тирозиназаны тежеу арқылы жұмыс істейді. Ол тирозиназаның белсенділігі үшін қажетті мыс иондарын хелаттайды және меланин өндірісін баяулатады, бұл терінің біркелкі емес түсін жақсартуға көмектеседі. Пигменттің тежелуінен басқа, кожик қышқылы тері жасушаларын зақымдайтын және терінің қартаюын жеделдететін зиянды бос радикалдарды бейтараптандыру үшін антиоксидант ретінде де әрекет етеді.
Кожик қышқылы ағартатын қасиеттерінен басқа, антиоксидантты және жұмсақ бактерияға қарсы әсерлер береді. Ол ультракүлгін сәулелер мен сыртқы қоршаған ортаның тітіркенуінен туындаған тотығу стрессін азайтуға көмектеседі және қабынудан кейінгі қара дақтарды тудыруы мүмкін терінің қабынуын жеңілдетеді. Ол терінің сау күйін қолдайды және сепкілдердің, күн дақтарының және безеумен байланысты пигменттік іздердің жоғалуына көмектеседі.
Кожик қышқылы теріге көптеген пайдасын тигізеді. Ол бет терісін ағартады, қара дақтарды және гиперпигментацияны жояды, сепкілдер мен мелазманың көрінісін азайтады, тері реңінің біркелкілігін жақсартады, бос радикалдарды жояды және жұмсақ қабыну реакцияларын басады. Ол мөлдір, біркелкі өңді теріні қалпына келтіруге көмектеседі.
Кожик қышқылы керемет косметикалық пайда әкелсе де, оның өнімділігіне көптеген сыртқы факторлар әсер етуі мүмкін. Жоғары температура, күшті жарық және дұрыс емес рН ортасы оның тотығуын және ыдырауын жеделдетеді, ал ыдырағаннан кейін қызғылт немесе қоңыр түске айналуы мүмкін. Құрамдас өнімдер әдетте қосу мөлшерін бақылайды (әдетте косметикалық өнімдер үшін ≤1%) және тұрақты өнімді сақтау үшін дайын өнімдерді жарық пен ыстықтан қорғайды. Кожик қышқылының шикізатын бет сарысулары, кремдер, лосьондар, тазартқыш сабын және теріге жергілікті жағуға арналған пилинг өнімдері сияқты бірнеше дайын формада жасауға болады.
Қорытындылай келе, кожик қышқылы теріні ағарту үшін кеңінен қолданылатын күшті фермент текті косметикалық белсенді ингредиент болып табылады. Меланиннің пайда болуын блоктаудан бастап, қара дақтарды кетіруден бастап, антиоксиданттық әсерге және жеңіл қабынуды басуға дейін, оның тері күтіміне тигізетін пайдасы өте зор. Дұрыс құрамдау және сақтау теріні ағартатын косметикалық жобалар үшін оның құндылығын барынша арттыра алады.
Қосымша ақпарат алу үшін хабарласыңыз:
Аты-жөні: Кэсси Хуанг
Тел./whatsapp: +8613008408548
email: lucy@lfherb.com
Жарияланған уақыты: 2026 жылғы 4 қараша

