κεφαλίδα σελίδας - 1

νέα

Τι είναι το κοτζικό οξύ;

Κοζικό οξύ: Το γνωστό συστατικό που φωτίζει το δέρμα

Μπορεί να έχετε συναντήσει τον όρο «κοτζικό οξύ» στις συζητήσεις για τα καλλυντικά και την περιποίηση του δέρματος τα τελευταία χρόνια. Αλλά τι ακριβώς είναι το κοτζικό οξύ; Ποιος είναι ο ρόλος του στην περιποίηση του δέρματος; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτή τη δημοφιλή ένωση που προέρχεται από ζυμώσεις.

Α7

Το κοτζικό οξύ είναι μια φυσική οργανική ουσία που παράγεται από μυκητιακή ζύμωση, κυρίως απόAspergillus oryzae, ο μικροοργανισμός που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σάκε, μίσο και σάλτσας σόγιας. Εμφανίζεται ως λευκή ή υπόλευκη κρυσταλλική σκόνη και είναι υδατοδιαλυτό. Γνωστό ως κλασική πρώτη ύλη που φωτίζει το δέρμα, το κοτζικό οξύ δρα κυρίως αναστέλλοντας την τυροσινάση, το βασικό ένζυμο για τη σύνθεση μελανίνης. Χηλώνει τα ιόντα χαλκού που απαιτούνται για τη δράση της τυροσινάσης και επιβραδύνει την παραγωγή μελανίνης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανομοιόμορφης χροιάς του δέρματος. Εκτός από την ανασταλτική δράση της χρωστικής, το κοτζικό οξύ δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό για την εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα του δέρματος και επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.

Εκτός από τις λαμπρυντικές του ιδιότητες, το κοτζικό οξύ προσφέρει επίσης αντιοξειδωτική και ήπια αντιβακτηριακή δράση. Βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τις ακτίνες UV και τον εξωτερικό ερεθισμό του περιβάλλοντος και ανακουφίζει από τη φλεγμονή του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει μεταφλεγμονώδεις σκούρες κηλίδες. Υποστηρίζει την πιο υγιή κατάσταση του δέρματος και βοηθά στην εξασθένηση των φακίδων, των κηλίδων από τον ήλιο και των σημαδιών που σχετίζονται με την ακμή.

Το κοχικό οξύ παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για το δέρμα. Φωτίζει την επιδερμίδα, εξασθενεί τις σκούρες κηλίδες και την υπερμελάγχρωση, μειώνει την εμφάνιση των φακίδων και του μελάσματος, βελτιώνει την ομοιομορφία του τόνου του δέρματος, απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες και καταπραΰνει τις ήπιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Βοηθά στην αποκατάσταση ενός ημιδιαφανούς, ομοιόμορφου τόνου δέρματος.

Α8

Παρόλο που το κοτζικό οξύ προσφέρει εξαιρετικά καλλυντικά οφέλη, η απόδοσή του μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες. Η υψηλή θερμοκρασία, το έντονο φως και το ακατάλληλο περιβάλλον pH θα επιταχύνουν την οξείδωση και την αποδόμησή του και μπορεί να γίνει ροζ ή καφέ μόλις αποικοδομηθεί. Οι παρασκευαστές συνήθως ελέγχουν την προστιθέμενη δόση (συνήθως ≤1% για τα καλλυντικά προϊόντα που δεν ξεπλένονται) και προστατεύουν τα τελικά προϊόντα από το φως και τη θερμότητα για να διατηρούν σταθερή την απόδοσή τους. Η πρώτη ύλη του κοτζικού οξέος μπορεί να παρασκευαστεί σε πολλαπλές τελικές μορφές, όπως οροί προσώπου, κρέμες, λοσιόν, σαπούνια καθαρισμού και προϊόντα απολέπισης για τοπική εφαρμογή στο δέρμα.

Συνοπτικά, το κοτζικό οξύ είναι ένα ισχυρό ενεργό συστατικό καλλυντικών που προέρχεται από ένζυμα και χρησιμοποιείται ευρέως για τη λάμψη του δέρματος. Από την παρεμπόδιση της παραγωγής μελανίνης και την αφαίρεση των σκούρων κηλίδων έως την αντιοξείδωση και την καταπραϋντική δράση των ήπιων φλεγμονών, τα οφέλη του στην περιποίηση του δέρματος είναι εκτεταμένα. Η σωστή σύνθεση και αποθήκευση μπορούν να μεγιστοποιήσουν την αξία του για καλλυντικά έργα που φωτίζουν το δέρμα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με:

Όνομα: Κάσι Χουάνγκ

Τηλ./whatsapp: +8613008408548
email: lucy@lfherb.com


Ώρα δημοσίευσης: 04 Νοεμβρίου 2026