Kojik turşusu: Dərini parlaqlaşdıran məşhur tərkib hissəsi
Son illərdə kosmetika və dəriyə qulluq müzakirələrində "kojik turşusu" termini ilə qarşılaşmış ola bilərsiniz. Bəs kojik turşusu nədir? Dəriyə qulluqda hansı rol oynayır? Gəlin bu məşhur ferment mənşəli birləşməyə daha yaxından nəzər salaq.
Kojik turşusu, əsasən göbələk fermentasiyası yolu ilə istehsal olunan təbii üzvi maddədirAspergillus oryzae, sake, miso və soya sousu hazırlamaq üçün istifadə olunan mikroorqanizm. Ağ və ya ağ rəngli kristal toz kimi görünür və suda həll olur. Klassik dəri parıltısı verən xammal kimi tanınan kojik turşusu əsasən melanin sintezi üçün əsas ferment olan tirozinazı inhibə etməklə işləyir. Tirozinaz aktivliyi üçün tələb olunan mis ionlarını xelatlaşdırır və melanin istehsalını yavaşlatır, qeyri-bərabər dəri tonunu yaxşılaşdırmağa kömək edir. Piqment inhibəedici performansdan əlavə, kojik turşusu dəri hüceyrələrinə zərər verən və dərinin qocalmasını sürətləndirən zərərli sərbəst radikalları neytrallaşdırmaq üçün antioksidant kimi də fəaliyyət göstərir.
Parlaqlaşdırıcı xüsusiyyətlərinə əlavə olaraq, kojik turşusu həmçinin antioksidant və mülayim antibakterial təsirlər də göstərir. UB şüalarının və xarici ətraf mühitin qıcıqlanmasının yaratdığı oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edir və iltihab sonrası tünd ləkələrə səbəb ola biləcək dəri iltihabını aradan qaldırır. Daha sağlam dəri vəziyyətini dəstəkləyir və solğun çillərin, günəş ləkələrinin və sızanaqla əlaqəli piqment izlərinin aradan qaldırılmasına kömək edir.
Kojik turşusu dəri üçün çoxsaylı faydalar göstərir. Dərini parlaqlaşdırır, tünd ləkələri və hiperpiqmentasiyanı aradan qaldırır, çil və melasma görünüşünü azaldır, dəri tonunun vahidliyini yaxşılaşdırır, sərbəst radikalları təmizləyir və yüngül iltihabi reaksiyaları sakitləşdirir. Şəffaf, bərabər tonlanmış dərini bərpa etməyə kömək edir.
Kojik turşusu əla kosmetik faydalar gətirsə də, onun performansına bir çox xarici amillər təsir göstərə bilər. Yüksək temperatur, güclü işıq və düzgün olmayan pH mühiti onun oksidləşməsini və parçalanmasını sürətləndirəcək və parçalandıqdan sonra çəhrayı və ya qəhvəyi rəngə çevrilə bilər. Formulyarlar adətən əlavə dozanı idarə edir (adətən kosmetik məhsullar üçün ≤1%) və sabit performansı qorumaq üçün hazır məhsulları işıqdan və istidən qoruyur. Kojik turşusu xammalı üz serumları, kremlər, losyonlar, təmizləyici sabun və topikal dəri tətbiqi üçün soyma məhsulları da daxil olmaqla bir çox hazır formada hazırlana bilər.
Xülasə, kojik turşusu dərini parlaqlaşdırmaq üçün geniş istifadə olunan güclü ferment mənşəli kosmetik aktiv tərkib hissəsidir. Melanin istehsalını bloklamaqdan tutmuş tünd ləkələri aradan qaldırmaqdan tutmuş antioksidant təsirə və yüngül iltihabı sakitləşdirməyə qədər dəriyə qulluq faydaları genişdir. Düzgün formulasiya və saxlama dərini parlaqlaşdıran kosmetik layihələr üçün dəyərini maksimum dərəcədə artıra bilər.
Daha çox məlumat üçün, zəhmət olmasa, əlaqə saxlayın:
Adı: Cassie Huang
Tel/whatsapp: +8613008408548
email: lucy@lfherb.com
Yazı vaxtı: 04 Noyabr 2026

